(0244) 592.805


Str. Mihai Eminescu nr.4-6,Ploiesti Prahova

PROGRAM AUDIENTE MANAGER
Luni și Miercuri 13:00-15:00

Recuperarea activă a pacientului

Spitalul de Pediatrie Ploiești, prin personal de specilitate bine pregătit profesional, se preocupă continuu de strarea de bine a pacienților minori, promovând prevenția în multiple afecțiuni, dar și acțiuni care au ca scop recuperarea precoce a pacientului și reintegrarea în familie și societate.

Acesta este unul dintre motivele pentru care specialiștii noștri acordă atenție deosebită informațiilor medicale pe care le acordă pacienților și aparținătorilor acestora în cadrul consultațiilor și controalelor medicale. Totodată, medicii și asistenții noștri, prin pregătirea medicală continuă, își actualizează noutățile medicale naționale și internaționale tocmai pentru a aborda fiecare caz medical în mod particular astfel încât pacientul să se recupereze ușor și rapid.


Recuperarea activă a pacientului

Programul de recuperare activă a pacientului reprezintă un proces de reabilitare de care pacientul are nevoie cât mai curând pentru a-și desfășura activitățile zilnice în mod normal, independent. Acest proces presupune o serie de procedee prin care pacientul se poate recupera mai bine din punct de vedere fizic și psihic, dup anumite afecținui.

Metodele de reabilitare diferă de la o persoană la alta, însă au aceelași scop și anume:

  • dobândirea unui status funcțional care să ofere independența și ajutor minim din partea celorlalte persoane;
  • acomodarea fizică și psihică a persoanei cu schimbările determinate de boală;
  • integrarea corespunzătoare în familie și comunitate;

Recuperarea inițială variază de la un pacient la altul, în funcție de mai mulți factori, precum: afecțiunea de care a suferit, vârsta pacientului și bolile asociate. De asemenea, recuperarea necesită multă răbdare și sprijin din partea personalului sanitar precum și a familiei și prientenilor.

Programul de reabilitare include

  • o serie de exerciții fizice
  • tratament medicamentos (dacă este necesar)
  • consiliere psihologică
  • încurajarea activităților sociale
  • participarea în diferite programe educaționale
  • stil de viață sănătos
  • încurajarea unor activități care îi pot oferii independența necesară desfășurării unei vieți normale.

Reabilitarea este un proces îndelungat care poate să devină frustrant și care poate să declanșeze episoade recurente de depresie. În acest caz se recomandă consilierea psihologică și tratamentul medicamentos de specialitate.

Tulburările de limbaj și comunicare pot încetini recuperarea pacientului, astfel ca reintegrarea socială poate fi de asemenea mai grea. Este bine ca pacientul să discute cu familia despre frustările pe care le are, pentru a trece mai ușor peste acestea.


Stilul de viață sănătos

Pentru menținerea sănătății, astfel încât corpul să fie mereu în formă, se recomandă

  • Consum de alimente hrănitoare. Legumele și fructele ar trebui să constituie cel puțin jumătate din ceea ce mâncăm. Merită să ne amintim despre proporțiile potrivite. ¾ ar trebui să fie legume, ¼ fructe.
    • Limitează consumul de sarea, însă folosește condimente și ierburi.
    • Evită consumul excesiv de dulciuri fabricate industrial și zahărul, pe care le poși înlocui cu fructe, nuci Înlocuiește-le cu fructe, inclusiv cele oleaginoase (nuci, migdale, fistic etc).
    • Este foarte important să mănânci sănătos deoarece fără alimente sănătoase, organismul tău nu va primi toți nutrienții necesari.
    • Limitează consumul de carne, în special carne roșie. OMS subliniază că o sursă importantă de fier, zinc și vitamina B12 și o sursă de neînlocuit de aminoacizi exogeni (cei care nu pot fi produși de organismul nostru) este carnea. Prin urmare, nu este mai bine să renunți complet la carne, ci să o consumi mai rar.
  • Mișcare/activitate fizică regulat. Corpul uman are nevoie să se miște în voie, în spații deschi¬se. Mersul pe jos, plimbările cu bicicle¬ta, alergarea, înotul și orice tip de activitate fizică practicată constant au efecte benefice importante asupra sănătății.
  • Somn (odihnă). Somnul este la fel de important pentru sănătate ca dieta și exercițiile fizice. Un somn bun va îmbunătăți performanța creierului, starea de spirit și sănătatea. Somnul odihnitor presupune:
    • 10 – 11 ore la copii
    • 8,5 – 9,5 ore la adolescenți
    • 7-9 ore la adulți
  • O hidratare corespunzătoare 6-10 pahare de apă pe zi, de preferat minim 7-8 pahare (2 litri) de apă pe zi (apă și NU: cafea, băuturi dulci sau acidulate, sucuri, de preferat apă plată sau chiar de la robinet).
  • O menținere a igienei personală și a locuinței. Pentru un mod de viață sănătos este esențial să păstrăm o igienă corespunzătoare. Stabilește un ritual zilnic de igienă care să includă periajul dinților și dușul cu săpun cel puțin o dată pe zi. Utilizează produse de igienă, schimbă și spală hainele cu regularitate. Igiena personală este principiul menținerii curățeniei și a sănătății corpului.

Elemente principale de luptă împotriva durerii cornice

Durerea1 reprezintă senzația neplacută care se manifestă sub diferite forme (arsură, înțepătură, crampă, greutate, întindere etc.) de intensitate și intindere variabile. Durerea este asociată cu leziuni tisulare, reale sau potențiale, sau descrisă ca și cum aceste leziuni există. Diversitatea durerii și faptul că ea ar fi întotdeauna subiectivă explică faptul că e dificil să se propună o definiție satisfăcătoare. Această noțiune acoperă, în fapt, o multitudine de experiențe distincte, care variază după diferite criterii senzoriale și afective. Unii subiecți descriu o durere în absența oricărei cauze fiziologice probabile: totuși, este imposibil să se facă deosebirea între experiența lor si cea cauzată de o leziune reală.

O durere acută se manifestă cu ocazia unei leziuni tisulare și are ca rol esențial prevenirea individului asupra unei disfuncții a organismului său. Ea este asociată cu palpitații, cu o creștere a presiunii arteriale, a nivelurilor unor hormoni (cortizol, catecolamine) și a frecvenței ventilației (mișcarea aerului în plamâni).

O durere cronică este o durere persistentă mai mult de o lună peste timpul obișnuit în cazul unei boli acute, ori după timpul socotit după ce a survenit o vindecare sau chiar poate fi o durere asociată unei boli cronice

Lupta impotriva durerii reprezintă una dintre prioritățile medicinei. În afara tratamentului cauzei, tratamentul constă, în general, în administrarea de analgezice în funcție de intensitatea și/sau tipul durerii.



1 https://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/durere_3217

Inapoi
Bine ati venit
Prezentare
Economic
MANAGEMENT
GHIDUL PACIENTULUI
Powered By Incorom © 2025